Rondleidingen

Aanmelding en wandelkalender
Voor groepen kunnen alle wandelingen gedurende het gehele jaar en op bijna elk gewenst tijdstip worden afgesproken. Kosten: €5,- p.p., kinderen tot 12 jaar gratis. Voor sommige rondleidingen zijn Engels-, en Duitssprekende gidsen beschikbaar.
Voor aanmelding en inlichtingen kunt u terecht bij de coördinator.
Ook staat op verschillende data een gids klaar om u rond te leiden. Deze dagen staan vermeld in de wandelkalender en worden in de plaatselijke pers bekend gemaakt.
Click here for the guided tours program

Wageningen is voor Nederlandse begrippen een oude stad.  Gilde Wageningen organiseert wandelingen die begeleid worden door een gids. Er zijn meer dan 20 gidsen die op deze wijze hun kennis en ervaring beschikbaar stellen aan jong en oud.

Rondleidingen met groepen kunnen het gehele jaar door worden aangevraagd. In overleg wordt dan het tijdstip en het startpunt afgesproken.

Er worden wandelingen georganiseerd door de historische binnenstad, de Wageningse uiterwaarden, door en langs architectonisch belangwekkende gebouwen, kunstwerken en tuinen en door het Belmonte arboretum.

Wandelingen

kaart van Wageningen uit1650 (klik op kaart voor uitvergroting)
kaart van Wageningen uit1650 (klik op kaart voor uitvergroting)
 • Stadswandeling
  Wageningen kreeg al in 1263 stadsrechten. Het heeft in de loop der eeuwen veel meegemaakt, eerst als grensplaats tussen Gelre en Utrecht, later als frontstad. Oorlog en vrede zijn sterk verbonden met Wageningen. Over deze historische stad valt veel te vertellen. Tijdens een wandeling van ruim 1½ uur leiden vrijwillige gidsen u langs de geschiedkundig interessante punten in de stad. Nationaal is Wageningen vooral bekend vanwege het Bevrijdingsfestival, en internationaal is Wageningen Universiteit en Researchcentrum een begrip.
 • Wandeling door de uiterwaarden
  Wageningen, gelegen aan de Rijn, heeft een uitermate boeiend landschap. Aan de voet van de ‘Wageningse berg’ vormen brede uiterwaarden een uniek natuurgebied.
  Tijdens een wandeling van ca. 2 uur geeft de gids uitleg over het ontstaan van het rivierenlandschap, het beheer van de dijken en de uiterwaarden, de vroegere steenfabrieken en de geschiedenis van de haven.
 • Wandeling Tuin, Kunst en Architectuur
  Op de flank van de Wageningse berg liggen de complexen Groot Hinkeloord en De Dreijen. Hier zijn in de vorige eeuw architectonisch belangwekkende gebouwen neergezet en mooie kunstobjecten geplaatst. Verder ligt er het fraaie De Dreijen Arboretum. In ruim 1½ uur voert de tocht langs gebouwen, kunstwerken, bomen en tuinen.
  Bij groepswandelingen kan op verzoek meestal een kort bezoek worden gebracht aan het Schip van Blaauw, een schitterend gebouw in Amsterdamse School stijl.
 • Wandeling Wageningen in Monte
  Een nederzetting op de Westberg, die later bekend werd als Wageningen in Monte, gaat terug tot de Romeinse tijd. Nabij de ruïnes van een vroeger kerkje ligt ook het familiegraf van de stichters van Belmonte.
  Gedurende ruim 1½ uur wandelen we langs die historische plekken en door het arboretum Belmonte met zijn grote collecties bomen en zijn wijde uitzicht over de uiterwaarden en de Betuwe.
 • Wandeling De Dreijentuinen
  Deze wandeling van ruim een uur voert u door twee fraaie tuinen. Het voormalige arboretum De Dreijen hoort nu bij de Beeldengalerij Het Depot, die deze tuin op een bijzondere manier beheert. Het wetenschappelijke karakter is behouden gebleven, de voormalige rozentuin is nu ingericht als pinetum, een naaldbomentuin. In deze vernieuwde tuin ligt een schitterende vijver en staan bijzondere beelden. Arboretum Villa Hinkeloord is van De Dreijen gescheiden door een openbare weg. Het bevat een groot aantal naaldbomen, waartussen een 15-tal beelden zijn opgesteld.